Normal_vaccinatie_inenting-prik-kind-huilen_meningitis_hersenvliesontsteking

Inwoners van de Bible Belt vaccineren steeds vaker hun kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid onder zo’n duizend gereformeerden tussen de 18 en 40 jaar. Vooral gematigde gelovigen kiezen er voor om hun kinderen in te enten. Anderen vertrouwen erop dat God over hun kinderen waakt en weigeren hun kroost te vaccineren. Dit meldt Volkskrant.

De vaccinatiegraad in de Bible Belt stijgt met de jaren. Zo’n 55 procent van de ondervraagden zegt zelf ingeënt te zijn.De toename van de vaccinatiegraad zou kunnen komen door de ontkerkelijking in Nederland. Minder mensen gaan naar de kerk, anderen geloven minden streng. Ook zijn steeds meer mensen in de Bible Belt hogeropgeleid. Volgens Hans Rümke, voormalig directeur van het Vaccin Centrum van de Erasmus universiteit, is het positief dat er in de Bible Belt steeds meer kinderen gevaccineerd worden, terwijl het landelijke aantal juist daalt. “Hoe meer kinderen een prik krijgen, hoe kleiner de kans dat er in de regio een epidemie uitbreekt.”

Wel zet Rümke een paar vraagtekens bij het onderzoek. Zo is het volgens hem mogelijk dat de digitale oproep voor het onderzoek maar een deel van de inwoners van de Bible Belt heeft bereikt. “We weten daarnaast niet hoe betrouwbaar de antwoorden zijn. Het zou me verbazen als alle deelnemers precies weten of hun ouders gevaccineerd zijn.”

Minister Schippers van Volksgezondheid maakte november vorig jaar bekend te willen onderzoeken of zij kinderdagverblijven en scholen kan verplichten om de 'vaccinatiegraad' op hun locatie bekend te maken. Blootstelling aan niet-ingeënte kinderen kan gevaarlijk zijn voor baby's die hun vaccinaties nog niet hebben gehad. Als het aantal wel- en niet-ingeënte kinderen op een locatie bekend is, kunnen ouders zelf de afweging maken of zij hun kind op het kinderdagverblijf willen houden, aldus Schippers. Ook ouderbelangenorganisatie BOinK wil dat de informatie over vaccinaties helder en open is. Ouders hebben het recht om hun kind niet in te enten, maar andere ouders hebben ook het recht om dat te weten, aldus BOinK.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids