Onderzoek toont aan: jongeren drinken minder. In 2011 had nog 66 procent van de 12 tot 16 jarigen ooit alcohol gedronken, in 2015 was dat 45 procent. Er zijn minder jongeren die drinken, ze starten op latere leeftijd met drinken en zijn minder vaak dronken. Veel beleid was de laatste jaren gericht op jongeren, zoals de verhoging van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar en de inzet van de campagne NIX18. En dat heeft gewerkt, zegt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid in de evaluatie van de Drank- en Horecawet. Dit meldt Rijksoverheid.
NOG
Scholieren drinken minder, maar voorlichting blijft nodig
-De evaluatie laat zien wat werkt, waar verbeteringen nodig zijn en roept ook een aantal principiële vragen op. Zijn de eisen aan de inrichting van de horeca bijvoorbeeld nog van deze tijd? Of moet er ander toezicht komen? Welke rol willen we dat drank speelt in onze maatschappij?
Er zijn nog wel uitdagingen voor de komende tijd. Zo drinken de jongeren die wel drinken veel. De GGD vindt de cijfers over het drankgebruik van scholieren nog steeds verontrustend en wil meer preventie en voorlichting over het gebruik van alcohol, zowel voor ouders als op scholen. De GGD wil het bewustzijn van de schadelijkheid van alcohol op de gezonde ontwikkeling van leerlingen verhogen en wil hiervoor samen met het Jellinek ouders beter informeren. Ook zou er meer aandacht voor moeten komen op scholen.
Rijksoverheid erkent dat er de komende jaren aandacht moet blijven voor het versterken van de NIX18 norm. Van Rijn: “Het kost tijd om de norm te veranderen. Ouders spelen daarin een cruciale rol. We zien dat het erg helpt als ouders duidelijk zijn: Gewoon geen alcohol onder de 18 en daar steunen we ze in.” Meer kennis over de schadelijkheid van alcoholgebruik kan ook helpen. Ook de vanzelfsprekendheid waarmee alcohol bij allerlei gelegenheden wordt geschonken, moet onderdeel zijn van de discussie over de rol van alcohol in de samenleving.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids