Gemeente Amsterdam gaat docenten in het primair en voortgezet onderwijs een extra vergoeding geven voor reizen met het openbaar vervoer. Zo hoopt de gemeente niet alleen docenten te behouden maar ook meer leraren van buiten de stad aan te trekken. De prognoses voor Amsterdam zijn niet namelijk niet goed: de stad verwacht over drie jaar een tekort van ruim 400 fulltime leraren in het basisonderwijs. In het voortgezet onderwijs zullen er dan waarschijnlijk zestig tot zeventig onvervulde vacatures zijn. Dit meldt Telegraaf.
Het lerarentekort in Amsterdam heeft deels te maken met een probleem in huisvesting. Het aantrekken van nieuwe leraren van buiten de stad is moeilijk door de krapte op de woningmarkt. Eerder stelde gemeenteraadspartij D66 dan ook voor om docenten voorrang te geven bij het toewijzen van huurwoningen.
De stad kiest er echter voor het probleem op te lossen met een reiskostenvergoeding. Docenten die verder dan 20 kilometer van hun werk wonen, hebben recht op een aanvullende reisvergoeding van maximaal 2000 euro per jaar voor reizen met het openbaar vervoer. Deze regeling geldt voor twee jaar.
Ook geeft Amsterdam schoolbesturen de mogelijkheid om parkeervergunningen opnieuw te verdelen. De mogelijkheid van een parkeervergunning bestond al maar wordt nog niet optimaal gebruikt, ontdekte de gemeente. Van de in totaal 2000 beschikbare vergunningen wordt nog niet de helft gebruikt. Amsterdam laat het nu aan de schoolbesturen over om gezamenlijk de vergunningen te verdelen zodat ze allemaal gebruikt worden.
Daarnaast gaat de gemeente het geschiktheidsonderzoek van zij-instromers betalen. Nu moeten scholen dit onderzoek nog zelf betalen wanneer de instromer niet geschikt blijkt, een bedrag dat kan oplopen tot 5000 euro. Hierdoor zijn scholen er huiverig voor om zij-instromers aan te nemen. De gemeente wil voor scholen deze drempel wegnemen door de kosten voor het geschiktheidsonderzoek over te nemen.
Het gebeurt steeds vaker dat scholen en gemeenten financiële bonussen in de strijd gooien om leraren aan te trekken, maar hoe noodzakelijk en ethisch zijn deze 'lokkertjes' eigenlijk? De Nationale Onderwijsgids zocht het uit, lees hier meer.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids