Normal_kind_spelen23534
25 peuterleidsters uit Hoorn moeten binnenkort twee verplichte taaltoetsen afleggen. 154 andere kinderopvangmedewerkers uit Hoorn hebben zich vrijwillig opgegeven voor deelname aan de taaltoetsen. De gemeente Hoorn heeft namelijk aangeboden te betalen. Dit meldt het Noordhollands Dagblad. 
 
Peuters die een onderwijsachterstand hebben krijgen extra begeleiding in de vorm van Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Een slechte start op de basisschool moet zo voorkomen worden. Sinds kort heeft het Rijk kinderleidsters die deze VVE-klassen geven verplicht om een taaltoetsen af te leggen. Het taalniveau van de pedagogische medewerkers was namelijk ontoereikend, zo bleek uit onderzoek. In Amsterdam voldeed bijna de helft van de leidsters niet aan de norm voor lezen, schrijven of spreken.
 
Het Hoornse college heeft de toetsmogelijkheid aan alle kinderopvanginstellingen in haar gemeente aangeboden, omdat zij het van groot belang vindt dat het taalniveau van voldoende kwaliteit is. De gemeente bekostigt in dit geval dus de toets (245 euro per persoon) en de werkgevers betalen eventuele bijscholing. De Stichting Kinderopvang Hoorn (SKH) heeft daarop besloten al haar medewerkers die met jonge kinderen werken en de managers op te geven voor de toetsen. Het gaat in totaal om 37 mensen. De stichting heeft dit gedaan omdat zij het 'spelend leren' in alle vijf haar kinderdagverblijven in wil voeren. Momenteel is nog maar één van de vijf locaties een erkende VVE-locatie. “Dit is een kans die je niet kunt laten lopen’’, zegt Jeannette Bolhuis, manager pedagogiek en ontwikkeling bij SKH. 
 
De Universiteit van Amsterdam heeft twee toetsen ontwikkeld. Eén toets betreft het lezen en schrijven, de ander de spreekvaardigheid. De medewerkers die verplicht de taaltoets moeten doen, moeten minimaal voldoen aan de taaleis 3F (mbo-4, havo niveau). Wanneer de kinderopvangmedewerker één van de twee toetsen niet haalt, dan moet er een taalcursus gevolgd worden. 
 
© Nationale Onderwijsgids