Als ouders tegenwoordig een oppas zoeken voor hun kind(eren), blijkt de app een belangrijk communicatiemiddel, ook als de oppas geen bekende is van het gezin. Ouderwetse briefjes in de supermarkt of mond-tot-mond-reclame lijken daarmee steeds meer naar de achtergrond te verdwijnen. Dat meldt NOS.
Via speciale boekingsapps die in steeds meer (grotere) plaatsen in Nederland beschikbaar zijn, kunnen ouders een oppas zoeken. Circa 5000 gezinnen lijken de oppas-app Charly Cares inmiddels gevonden te hebben. Ook de internationale app Bsit wordt in ons land gebruikt, maar daarvan is niet bekend hoeveel gebruikers er zijn.
Het grootste voordeel van de app is flexibiliteit, zeggen veel ouders die in steden wonen. Dat ze een oppas vaak helemaal niet kennen, geeft aan dat ze de speciale apps niet wantrouwen. Toch gaan er ook geluiden die liever zien dat ouders alleen kiezen voor een oppas die gescreend is. Volgens ouderorganisatie BOINK kan alleen fysiek worden beoordeeld of een oppas goed is of niet.
En ook al blijkt de oppas goed, dan wordt ouders vervolgens wel afgeraden om elke week iemand anders op hun kind(eren) te laten passen. Voor het veiligheidsgevoel van kinderen is het belangrijker dat ze een vertrouwd gezicht zien, zegt emeritus hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio. Oppas-app Charly Cares is het met dat standpunt eens en probeert in de app zo vaak mogelijk dezelfde oppas te koppelen aan een gezin.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids