Het terugdringen van het enorme personeelstekort en de hoge werkdruk in de kinderopvang staat bovenaan het lijstje bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao Kinderopvang, die deze week zijn gestart. Sabrina Sanches, bestuurder FNV Kinderopvang: "De vorige week gepresenteerde plannen van het kabinet om het personeelstekort en daarmee ook de werkdruk aan te pakken klinken mooi, maar het water staat de werknemers in de kinderopvang aan de lippen. Er moet nu wat gebeuren, elke dag is een dag te laat." Dat meldt FNV Zorg & Welzijn.
Vandaag, op de Dag van de Pedagogisch Medewerker worden de werknemers in het zonnetje gezet door de werkgevers en ouders van de kinderen. Sanches: "Dat verdienen ze ook, want ze werken iedere dag keihard. Maar het werken in de sector moet wel aantrekkelijker worden, want we hebben te maken met enorme personeelstekorten. Daarvoor moeten ook de salarissen omhoog." FNV zet onder meer in op het meestijgen van de lonen met de inflatie. Daarbovenop wil de vakbond een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand voor alle werknemers en een minimumloon van 14 euro per uur. Daardoor zullen de werknemers in de laagste salarisschalen er flink op vooruit gaan.
Werkdruk verlagen
De vakbond wil dat de sector echt investeert in de huidige, maar ook toekomstige werknemers. Sanches: "Dat doe je niet alleen met meer loon, maar ook door de werkdruk te verlagen. De groepen met kinderen zijn te groot en er gaat veel tijd verloren aan administratie. Tijd die veel beter in de kinderen op de groep gestoken kan worden."
Vaste groepshulp op de groep
FNV Zorg & Welzijn trekt al langer aan de bel over hoge werkdruk als gevolg van het personeelstekort. De vakbond kwam met een aantal oplossingen, waaronder het weer inzetten van vaste groepshulpen. Sanches: "Daar lijkt minister Van Gennip nu wel oren naar te hebben, maar dan moet je dat wel serieus aanpakken. Dus geen tijdelijke contracten, maar een vaste groepshulp op de groep, met een fatsoenlijke beloning." FNV wil ook dat de groepen kleiner worden om zo de werkdruk te verlagen. Sanches: "Zo krijg je meer tijd voor aandacht voor de kinderen."
Contracten met ouders
De vakbond ziet de problemen in de kinderopvang alleen maar groter worden als er niet snel wat gebeurt. Sanches: "Er staan nu al 5.000 vacatures open, wat denk je dat er gebeurt als in 2025 de kinderopvang bijna gratis wordt?" Nu al zijn er door de oplopende personeelstekorten steeds meer kinderdagverblijven die tijdelijk locaties of groepen sluiten. Er zijn zelfs organisaties die contracten met ouders hebben opgezegd. Sanches: "We hebben in de coronaperiode gezien wat dat voor een impact heeft op de maatschappij; ouders die niet of minder kunnen werken omdat de kinderen thuis zijn. De oplossing ligt niet alleen in Den Haag, met de plannen van de minister, maar ook bij de werkgevers."
Door: Nationale Onderwijsgids