Omdat er geen plek beschikbaar is op de kinderopvang, lopen statushouders in een aantal Groningse gemeenten vertraging op bij het inburgeringsproces. De lessen bijwonen is een probleem als ze nergens hun kinderen kunnen achterlaten. Dat meldt RTV Noord.
Het gevolg is dan dat het inburgeren wordt uitgesteld of dat één van de ouder thuis op de kinderen blijft passen. Dat is dan meestal de moeder.
Inburgeringsproces
Als asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen, worden ze statushouder. Op dat moment begint ook het inburgeringsproces. Het verschilt per persoon hoeveel uren ze daarmee bezig zijn. De ene persoon volgt achthonderd uur taalles en achthonderd uur vrijwilligerswerk, de ander gaat anderhalf jaar lang vijf dagen per week naar school.
Plaats bij de kinderopvang
Inburgeraars moeten in de stad Groningen een half jaar wachten op een plek in de kinderopvang. De personeelstekorten bij kinderopvangorganisaties in de stad Groningen is vaak de reden van de lange wachtlijsten.
Directeur-bestuurder Lenie van der Werf van Kids2b wist niets van dit probleem. “We zien alleen de achternaam en weten dan niet of het om kinderen van statushouders gaat. We hebben met de gemeente afgesproken in kaart te brengen wat de vraag is. Om hoeveel kinderen gaat het en hoeveel dagdelen opvang is er nodig?”
Kinderopvang voor de kinderen van statushouders kan lastig zijn. De ouders hebben niet altijd vervoer om hun kinderen ergens naartoe te brengen. Kinderopvangorganisaties vinden het vaak ook moeilijk incalculeren wat stathouders nodig hebben qua opvang, omdat ze weinig uren aanvragen.
Gastouders
In de gemeente Pekela kunnen de allerjongsten vaak alleen bij gastouders ondergebracht worden en zij hebben het al heel druk. Elf van de vijfentwintig ingeburgerde gezinnen hebben geen kinderopvangplek in Pekela. Moeders kunnen daardoor vaak later aan de inburgeringscursus beginnen.
Oplossingen voor de ouders
Woordvoerder van de gemeente Charmian Hundt geeft aan dat de ouders afzonderlijk van elkaar de lessen kunnen volgen. Een kwartiertje eerder de cursus verlaten of iets later aanwezig zijn is dan een mogelijk gevolg. Altijd in overleg met de taaldocent en de regievoerder van de gemeente. Ook de lesroosters in de gemeente Oldambt worden in overleg aangepast, zodat het te kort aan kinderopvangplaatsen geen problemen geeft.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk