Normal_internet_http

AMSTERDAM (Novum) - Drie landelijke studentenbonden hebben vrijdag een meldpunt gelanceerd voor klachten over de langstudeerboete. Dat is nodig omdat er veel misgaat in de communicatie over de boete en er onder studenten nog veel onduidelijkheid heerst, stelt voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Thijs van Reekum vrijdag.

Volgens Van Reekum zijn er, sinds de invoering van de langstudeermaatregel op 1 september, verkeerde brieven verstuurd vanuit Studielink. "Studenten die de boete niet hoeven te betalen hebben een brief gekregen dat zij dat wel moeten doen, terwijl studenten die wel onder de maatregel vallen soms geen brief kregen", meldt de ISO-voorzitter. Ook zouden fouten worden gemaakt bij deeltijdstudenten.

Verder heerst er onder studenten nog veel onduidelijkheid over de boete, denkt Van Reekum. Bij de studentenorganisaties kwamen de afgelopen tijd nog veel vragen binnen over de boete. "Mensen vragen zich af of de maatregel ook voor hen geldt, met name als ze meerdere studies hebben gedaan of hun studie hebben onderbroken."

Met de site langstudeerboete.nu willen de studentenbonden in kaart brengen welke vragen leven onder studenten en welke klachten en onduidelijkheden er zijn. De klachten worden gebundeld in een 'zwartboek' dat wordt aangeboden aan staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) of de verantwoordelijke bewindspersoon in een nieuw kabinet.

Studentenbonden en veel politici zijn kritisch over de invoering van de langstudeerboete, een verhoging van het collegegeld met drieduizend euro voor studenten die meer dan een jaar langer doen over hun studie. In augustus bleek een Kamermeerderheid de invoering van de maatregel nog tegen te willen houden. Zijlstra, de initiatiefnemer van de wet, zag echter geen mogelijkheid om tot een alternatief te komen.